Second first week

2010.03.06. 15:00

Lement az első hét, izgalmas a feladat, vannak további bútorok és elbúcsúztattuk a régi kolit. Ezek a fejlemények.

1. Lement az első hét a suliban, kiderült mikor vannak az órák és véglegesedtek a tantárgyak is. A studión kívül ami ugye a tervezés két kisebb tantárgyam lesz amit már korábban is lehetett tudni. Az egyik az éptöri/architecture history lesz, ezt nem annyira várom, mert az éptöri otthon sem volt éppen a szívem csücske. De hátha itt más lesz kicsit... A másik az RPD vagyis Responsible Property Developement, ami kicsit kivitel kicsit közgáz kicsit építészet. Ez remélem nem lesz halál unalmas, mert ilyen pletykákat is hallottam, ugyanakkor úgy fest nem túl nehéz, ami a diplomafélévben kritikus érv :) Első héten nem volt még csak studio, a többi csak jövő héten indul.

Kiderült emellett, hogy valami felsőbb hatalom intézi az ügyeimet, ugyanis egész jó kis ösztöndíjat fogok kapni a sulitól úgy, hogy egyetlen emailt küldtem nekik januárban, hogy nincs e valamilyen ösztöndíj mert az nagyon király lenne. Erre mikor ideértem és beindult a suli mondták h menjek az adminisztrációra mert alá kell írni a szerződést az öszötndíjról.. zsír :) kicsit ugyan kell dolgozni cserébe de így is iszonyúan megéri, a költségeimnek kb 80%-át fedezi.

2. Megvan mi lesz a diplomamunkám helyszíne és nagyvonalakban a témája is. Görögországban van egy sziget, a neve HYDRA. Ezen a szigeten 2500 ember lakik egy kis faluban már hosszú idő óta. Az autók és a modern épületek, nagy hotelek törvényileg tiltottak a területen. A feladat pedig ennek a szigetnek (ami a kisváros meg pár monostor) a fejlesztése lesz, olyan kérdések felvetésével, hogy vajon

"is it possible to accept the cycles of nature, exclusivly put on regenerative sources and simultanously raise quality of life"?

 Tehát lényegében valami abszolút történeti és természeti alapokon nyugvó építészetet kell megvalósítani ami az adottságokat kihasználva és a mai tudásunkat a fenntarthatóság terén megfelelően alkalmazva segíti hozzá az ott élőket az életszínvonal növekedéséhez. Roppant érdekes feladat lesz, különösen ha kontraszba állítjuk a tavalyival ahol gigászi épületeket kellett tervezni a densification jegyében. Itt valószínűleg a helyi hagyományokat és a mai megoldásokat ötvöző mini építészetet kell majd csinálni, ahol egészen apró beavatkozások sora alkot majd egy nagy egészet. Már várom.

A feladathoz hozzá tartozik egy kötelező kirándulás uh. május 5 és 13 között a görög tengerparton fogok "szenvedni" :).

Jelenleg az első feladaton kellene dolgoznom, hogy megtaláljam a mediterrán éghajlat és az ottani építészet közötti összefüggést és megmutassam miért olyanok ott az épületek amilyenek. A lakótársunknak van egy iszonyú jó könyve amit mindenkinek nagyon ajánlok, a címe: Heating, cooling, lighting - Sustainable design methods for architects. Télleg überfrankó, rengeteg hasznos info van benne. Ezt fogom elkezdeni átnyálazni nemsokára.

Az egyetlen baj a studioval, hogy a 7 diplomázó diák közül én vagyok az egyetlen aki nem beszél németül. Így amikor kicsit kevésbé hivatalos irányba megy a társalgás átváltanak németre, így egy csomó mindenről lemaradok. A tervem egyenlőre még egy ideig, hogy figyelem vajon mennyi mindenről maradok le, vagy meddig megy ez így és ha túl sokáig akkor be fogok szólni, ugyanis a studio hivatalos nyelve angol.

3. Most szerdán volt egy kiárusítás a régi koliban végre, amolyan aukció féle, minden 10 frankba (1800 Ft) került. De a biliárdasztaltól kezdve a szinte vadonatúj IKEA asztalig vagy szekrényig bezárólag minden. Én egy franciaágyat, egy asztalt Áginak otthonra, egy éjjeliszekrényt és egy kissé kopottas de nagyon kényelmes bőr fotelszéket szereztem be összesen 20 frankért :) Tulajdonképpen nagy kár, hogy nem volt lehetőség több mindent venni, mert nagyon jó állapotú bútorok is voltak. De így is nagyon jó üzlet volt, csak azt nem tudom még biztosan mi lesz ezekkel ha befejezem itt a sulit.. de majd azt meglátjuk. :

Viszont kiderült, hogy volt valaki aki megvette a biliárdasztalt és azt tervezik, hogy felállítják a suliban pont a mi studiónk mellett... Az nem lenne rossz, ha kicsit belefáradtunk a munkába nyomunk a kávé mellé egy kis biliárdot.

Az új bútorokat persze el is kellett helyezni, ami nem ment könnyen (egy napba telt) de nagyon jó lett a szoba cserébe :) képek vannak fennt, az egész folyamat jól látszik, hogyan lettek bútorok és hogyan rakosgattuk őket jobbra balra. Mostmár minden bizonnyal így marad a szoba, mert elfogyott a hely, akármilyen jó ingyen bútort találunk is :)

4. Tegnap este végleg elbúcsúzott a régi koli, megvolt benne az utolsó buli, sokkal jobb hangcuccal egéybként, mint ami nekünk volt, de eleinte ismeretlen emberek tömegével. Aztán szépen lassan megjelentek ismerős arcok is meg az egyik prof, aki negyon fura, mert annak ellenére, hogy felesége és két gyereke van mindig ott van a bulikban és nyomul a csajokra.. külön specialitása a cseh csajok, mivel valamilyen ismeretlen oknál fogva liechtensteini létére beszél csehül. Mindenesetre végleg lezárult a Schlössle (bár lehet h holnapután szerzünk még egy mikrót onnan a konyhába) és mostantól keresni kell valami új helyet ahol lehet bulit tartani mert az új koli egy cipősdoboz, nem nagyon férnek el ott az emberek. De ez a jövő zenéje, remélem jól alakul majd és egy-két parti lesz a szemeszter folyamán amit kihagyhatok az időhiány miatt :)

Ahogy a Török Szultán is mondja,

Maraddam diszteleddel!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaduz.blog.hu/api/trackback/id/tr691813893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása